Slične objave:, , ,

25.01.2017

I pticama je zima

8399276891_1e0188b148_o

Treba li hraniti ptice tijekom zime? Čime hraniti ptice? Zašto se ptice ne hrane kruhom? Učestala su pitanja u ovim hladnim periodima. Proteklih dana, još i više nego inače, svjedoci smo koliko zima može biti hladna i neugodna. Ptice relativno dobro podnose hladnoću jer im je tijelo izolirano debelim slojem toplog perja, ali za preživljavanje im je nužno pronaći dobar izvor hrane.

Preživljavanja ptica je posebice teško kada tlo prekrije debeli sloj snijega ili kada temperature duže vremena budu vrlo niske. Zimskim hranjenjem pomažemo pticama pronalaženje hrane te im povećavamo šanse za preživljavanje. A ptice će u proljeće zahvaliti  uništavanjem nametnika u Vašim vrtovima i voćnjacima. Kada ptice pronađu Vaše dvorište kao zimski izvor hrane, većina će tu ostati cijelu godinu.  Da li ste znali da mala sjenica ili vrabac tijekom perioda odgoja mladunaca pojede nekoliko tisuća cvrčaka, ličinki i ostalih štetočina koje napadaju Vaš vrt?

8399224831_e4a95e51f3_oPtice je najbolje hraniti sjemenkama, voćem i mastima životinjskog podrijetla pri čemu svakako treba imati na umu da hrana ne smije biti posoljena. Sve ptice ne jedu istu hranu niti ju jedu na isti način, stoga je važno kombinirati hranu. Nužno je izbjegavati hraniti ih kruhom jer većina ptica ne može dobro probaviti kruh te od njega obole i uginu.

U nastavku predlažemo nekoliko tipova hranilica te donosimo kratak pregled hrane koju možete staviti u njih. Bitno je hranilicu postaviti daleko od zaklona iz kojeg bi se pticama mogla prišuljati mačka ili neki drugi predator, a dobro ju je staviti i na povišeno mjesto.

Hranilica od plastične boce  – Vrlo ju je lako napraviti, a predlažemo da ju izradite od boce volumena 1,5 litre (ili veće) sa širokim grlom (zbog lakšeg punjenja). Probušite čep, kroz njega provučete kukicu za koju objesite hranilicu te pri dnu izbušite nekoliko rupa kroz koje će ptice moći doći do hrane. Probušite i dvije veće rupe kroz koje provučete grančicu ili štapić na koju ptice mogu sletjeti. Najbolje ju je puniti sjemenkama suncokreta ili mješavinom krupnijih i sitnijih sjemenki. Privući će najviše sjenice i vrapce, a s obzirom da će dio sjemenki padati na tlo, na tlu će se hraniti i razne vrste zebovki.

Drvena hranilica, s krovom ili bez njega, može biti drvena posuda napravljena od daščica oko koje su pričvršćene letvice kako sjemenke ne bi ispadale van. Možete napraviti i mali krov kako bi hranu zaštitili od eventualnih padalina. Bitno je takvu hranilicu postaviti na neki stupić ili drugo povišeno mjesto.

Ptice hranite i voćem i kuglicama loja. Ako na grane oko svoje kuće ili na balkon objesiti kuglice loja ili svinjskog sala, naravno neposoljene, privući ćete različite vrste ptica, a najviše sjenice. Polovice ili četvrtine jabuka, krušaka ili sušenih smokvi nabodite na grančice obližnjeg voćnjaka ili nanižite na deblju špagu te objesiti na pogodno mjesto. Voće će privući kosa, drozda cikelja, drozda imelaša i slične vrste.

Na koju god varijantu se odlučili, pomoći ćete pticama te će vam one zahvalno vratiti uloženi trud na proljeće kada će besplatno i potpuno ekološki pojesti ogromne količine kukaca koji rade štete na našim nasadima.

8400400774_931e4d1516_o