17.02.2022

Razgovor s umjetnicom Sarom Pukanić

SP-58

 

U četvrtak, 17. veljače u 19 sati, u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici, kao popratni program samostalne izložbe fotografkinje Sare Pukanić, održat će se javno vodstvo izložbom ”Toga su dana svi u kući bili sretni”, kao i razgovor s umjetnicom kojega će moderirati kustosica izložbe Jozefina Ćurković.

 

Izložba otvorena u Galeriji Galženica 28. siječnja, donosi tri serije analognih fotografija: Jedna za dušu (2019.), Roza (2020.) i Oni i ja (2021.) koje obilježava intimistički pristup obiteljskom naslijeđu, sjećanje na preminule članove obitelji i ispitivanje fragmentarnosti vlastita identiteta. Svaka je serija jedan „čin“ priče o gubitku, bliskosti, nedovršenosti i čežnji, ali u cjelini funkcioniraju kao prolog za budućnost.

 

 

 

SP-63

Autorica i kustosica publici će razložiti koncept izložbe, porazgovarat će o temi obiteljske fotografije, njenim karakteristikama, značajkama i suvremenim protagonistima s domaće fotografske scene. Također, bit će govora i o modnoj fotografiji koja predstavlja polazišnu točku autoričina fotografskog djelovanja, koja se ”prelijeva” i u druge sfere stvaralaštva, očitujući se ponajprije u ”režiranim” fotografijama, svojevrsnoj ”kostimiranosti”, i specifičnom pristupu (auto)portretu.

SP-55 

Biografija:

Sara Pukanić rođena je 1991. godine u Zagrebu. Završila je preddiplomski studij novinarstva (2013./2014.) i diplomski studij upravljanja poslovnim komunikacijama na Veleučilištu Vern (2017.). Godine 2020. upisala je diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. O fotografiji se dodatno educirala na fotografskoj radionici „Drugi kadar’“ (2019./2020.) te na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu na kolegiju „Fotografija“ (2014.). Godine 2018. predstavila se samostalnom izložbom fotografija naziva „A tko si ti?“ u R3a Galeriji u Zagrebu, a 2021. godine u Galeriji F8 u Zagrebu, predstavila se serijom fotografija „Oni i ja“, u sklopu ispitne izložbe studenata 1. godine diplomskog studija fotografije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu naziva „Ispit 2021.“.

Snima modne editorijale za časopise i portale (Journal, Fashion.hr, Buro 24/7, Elle, Glorija In, Story Magazin, Badland Magazine…).

U svom umjetničkom radu usmjerena je na obiteljsku, portretnu i modnu fotografiju. Fotografira isključivo analognim fotoaparatima.

 

SP-64