25.06.2020

Promocija monografije Kućna zadruga Stuparić 1. srpnja 2020. godine u 18 sati

orle konjsko prostenje 1923 godine SLAVICA PUNTARIC

Magna silva j.d.o.o. i Etno udruga Turopoljska Posavina organiziraju promociju monografije Kućna zadruga Stuparić 1. srpnja 2020. godine. Promocija će se održati na terasi Garden Hill hotela u Velikoj Gorici, Rakarska 1, s početkom u 18 sati.

naslovnica za pozivnicuAutori monografije su Mato Stuparić, Barica Sakoman Božić i Aleksandar Božić.

Promotori će biti dr. sc. Hrvoje Petrić i Martina Glasnović, prof.

Glavni tekst monografije je rukopis Mate Stuparića, kojeg je napisao 1936. godine. U tekstu je Mato zapisao svoja sjećanja o životu i radu u svojoj obiteljskoj zadruzi Stuparić iz Drnka. Mato i njegov brat Stjepan jedni su od posljednjih Stuparića rođenih u zadruzi prije razdiobe. U svojim sjećanjima Mato na idiličan način opisuje život i rad zadrugara, obilježavanje vjerskih blagdana, međusobne odnose u zadruzi. Donosi nam svjedočanstva o poštivanju tradicije i običaja kojih se u Posavini danas ne sjećaju ni oni najstariji – običaj posta uoči Sveta tri kralja i nadaleko poznato, ali danas zaboravljeno konjsko proštenje na taj dan, kako su se konjima u grive uplitale svijeće, kako se jahači tvorili špalir, a četveroprezi obilazili oko crkve….

Svoja sjećanja Mato je podijelio u pet poglavlja.

Opis kućne zadruge Stuparić iz Drnka, općina Orle. U tom poglavlju doznajemo osnovne, tehničke podatke o zadruzi – veličina zadružne kuće, broj zadrugara, imovina….

04 - pravlje na savi

Rad i običaji kućne zadruge Stuparić donose nam priču kako je izgledao život i rad tijekom jedne godine, tko je što radio, kako su se na godišnjoj skupštini na Silvestrovo birali kućegospodar, kućegospodarica i druga zvanja poput reduša, govedara, svinjara, kolara ili pak vinogradara ili mlinara koji su imali višegodišnji mandat jer je njihovo zvanje bilo specifično i iziskivalo je znanje i iskustvo.

mlinovi na savi povecanje detalja

Narodni običaji prigodom crkvenih blagdana. U tom poglavlju Mato nam autentično kazuje kako su se obilježavali najveći kršćanski blagdani poput Božića, Uskrsa, Sveta tri kralja, Bartolova ….

POVRATAK IZ BERBE - CB - ROMEO STUPARIC

Naše staro poštenje

Zadnje poglavlje nosi naziv Naše staro poštenje. U njemu Mato sumira svoje stavove koji se svode na obitelj, zajedništvo, domovinu, težak rad i pošten život te vjeru u Boga i seljačku slogu. Upozorava na iseljavanje i traženje sreće u tuđini, ukazuje na problem „bijele kuge“. Njegov tekst napisan prije više od 80 godina nevjerojatno je aktualan. „Mato uočava da se njegov, tako drag svijet, mijenja i raspada, da se usvajaju tuđi običaji i način života. Nije ogorčen, ali ipak upozorava na temelje identiteta hrvatskog naroda i domovine. Svjestan je da su stare navade zauvijek izgubljene, ali apelira na očuvanje tradicionalnih i vječnih vrednota“, piše u svom predgovoru Aleksandar Božić, jedan od autora monografije.

GRUNT MATE STUPARICA - JADRANKA STUPARIC

Aleksandar Božić je u monografiji napisao tekst o  Obitelj Mate Stuparića. Nakon višegodišnjeg posjedovanja rukopisa, kojeg mu je ustupila prof. Višnja Huzjak, 2019. godine autori su uspjeli pronaći nasljednice Matinog brata Stjepana. Nakon toga, klupko se odmotavalo i zagonetka je riješena. U monografiji je, na osnovu razgovora, materijala i dokumenata,  napravljena detaljna povijest Matine obitelji sve do danas živih unuka i praunuka.

krevet namjesteni IMG_5168

Etnološko istraživanje 1972. godine

Godine 1972. u posavskim selima Etnološki odjel Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Restauratorski zavod Hrvatske provodili su istraživanje. Bilo je obuhvaćeno i selo Drnek. Među istraživačima bila je i prof. Višnja Huzjak, tadašnja ravnateljica Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici. Prof. Huzjak je sačuvala dokumente tog istraživanja. Među ispitanima bio je i Matin brat Stjepan i njegova žena Mara. Iz tih dokumenata vidljivo je kako je selo Drnek izgledalo 70-tih godina.

TRI DEKLE U ORLIMA

Monografija je ilustrirana obiteljskim fotografijama i dokumentima Matinih nasljednika. Njegov unuk Ivan napravio je i „stališnik duša“, odnosno rodoslovlje Stuparića. „Stališnik duša“ i diobne odluke  ustupila nam je Matina praunuka Jadranka.  Veliki doprinos dali su Romeo Stuparić, Nada Piškor, Nadica Puceković, Stjepan Stuparić te Tajan Torić i Mira Tomšić, rođena Koricki.

grovaca IMG_4845

Matini zapisi u monografiji su ilustirani originalnim posavskim predmetima koje su sakupili članovi Etno udruge Turopoljska Posavina. Predmeti se čuvaju u Zavičajnom muzeju Posavine u Ruči.

cokule CB s metalnim cavlima IMG_4915