21.10.2019

Gastro Turopolja oborio rekorde!

IMG_5813

Najveća gastro manifestacija Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije, 18. Gastro Turopolja, ove je godine ponovo pokazao svu raskoš turopoljskog stola, a uz brojne delicije koje su pripremali velikogorički ugostitelji te stalni gosti s Korčule i Lastova, posjetitelji su mogli probati i specijalitete koje su za njih, u nedjelju, 13.listopada na platou oko Muzeja Turopolja i Turističke zajednice Velike Gorice pripremile velikogoričke udruge.

Gastro Turopolja je gastronomsko–turistička manifestacija; gastro izložba koja se održava svake godine sredinom listopada u Velikoj Gorici.
Prvi put manifestacija se održala 2002., te je postala najpoznatije i najznačajnije događanje Grada Velike Gorice. Inicijator pokretanja i organizacije manifestacije je bila Sekcija ugostitelja Udruženja obrtnika Velike Gorice, sa ciljem prezentiranja  ugostiteljsko turističke ponude Turopolja koje je poznato po vrhunskoj gastronomskoj ponudi, posebice turopoljskih specijaliteta. Uz bogatu gastronomsku ponudu, posjetitelji mogu uživati u kulturno zabavnom programu, razgledati tradicionalne suvenire velikogoričkih obrtnika, te velik broj domaćih proizvoda turopoljskog kraja. Organizatori manifestacije su Udruženje obrtnika Velika Gorica i Turistička zajednica Velike Gorice.

IMG_20191013_122824

„Želimo pokazati da u Turopolju postoji puno kvalitetne ponude. Tu se može doći na ručak, na druženje ili proslavu. Blizu smo, kvalitetni smo i otvoreni smo“, govori nam direktorica Turističke zajednice Velike Gorice, Milada Mesarić.

Ovogodišnji Turopoljski nedjeljni ručak okupio je više od pet tisuća posjetitelja koji su birali između domaćih jela tradicionalnih receptura, do ribe, graha, kotlovine, bio je tu i brudet, perkelt, pašticada, sarma s kiselim zeljem, brza hrana, domaći kolači, štrukli i još mnogo toga.

I ove je godine održano natjecanje u pripremanju najbolje Turopoljske kotlovine, a pobjedu je među 37 ekipa odnio DVD Velika Gorica. Održan je i 1.Gospodarski sajam na kojem je svoje proizvode i aktivnosti predstavilo 40-tak obrtnika, udruga i obrazovnih institucija, a održani su i Dani meda koji su ponudili med i pčelinje proizvode. Po prvi put je Gastro imao i humanitarni karakter pa su na dva štanda VG Legacy i Buvljakuše pripremali hranu za pomoć oboljelim djevojčicama i Dječju bolnicu Srebrnjak,  a svečane frizure, nokte kao i jela naših baka predstavili su i učenici Srednje strukovne škole Velika Gorica.

IMG_5789

„Ovogodišnji Gastro Turopolja svojom punoljetnošću dobiva veliki značaj i sigurno je zamašnjak turizmu Zagrebačke županije. Velika Gorica prednjači u novitetima i inovativnosti i vjerujemo da će ova manifestacija, ne samo brojem i dolascima gostiju, sudionika i ugostitelja, dati novu smjernicu razvoju Velike Gorice kao gastro destinacije Zagrebačke županije“, poručila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

IMG_20191013_122842