21.09.2017

Topla i otvorena srca Maje Radočaj i Željka Stanića

RaSt-1001

U ponedjeljak, 18. rujna 2017. u Pučkom otvorenom učilištu otvorena je izložba slika poznatih velikogoričkih umjetnika Maje Radočaj i Željka Stanića. Već dugi niz godina Maja i Željko svoja platna jednom godišnje izlažu i predstavljaju Velikogoričanima, te su i ove godine nastavili s tom tradicijom i u prepunom izložbenom prostoru POUVG predstavili najnovije radove.

Maja Radočaj, osim kao slikarica, poznata je i po turopoljskim i velikogoričkim suvenirima koje izrađuje u svom atelieru. Članica je ULIKUMVG, a slike izlaže od 1977. godine na mnogim izložbama, od koji je sedam samostalnih izložbi. Željko Stanić jedan je od osnivača Udruge likovnih umjetnika Grada Velike Gorice, kao i organizator mnogih zajedničkih izložba velikogoričkih slikara. Do sada je ostvario četrnaest samostalnih izložbi.

Iako kreću iz različitih likovnih izražaja i tematike, djela Maje i Željka se u konačnici nadopunjavaju i isprepliću, dopuštajući nam da od platna do platna pronalazimo poveznice koje ujedinjuju na prvi pogled dvije različite strukture u energiju koja je zapravo ista u temeljima jednog i drugog, a izvire kroz poteze kista i nanose boje. Iz realnog u transcendentno; iz impresije u ekspresiju ovo dvoje umjetnika uspijeva nam kroz svoja djela predstaviti dio onog svima željenog jedinstva u dvojstvu. Ona toplina i nježnost, otvorenost srca i uma koja ljude privlači Maji i Željku kao osobama; na isti način djeluje i na njihovim platnima te nas privlači k njima kao umjetnicima.

Najnovija djela Maje Radočaj i Željka Stanića mogu se razgledati u Izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica do 1. listopada 2017.