26.01.2020

Promovirana monografija o Plesu

DSC_7711

U subotu, 25. siječnja u Društvenom domu Pleso promovirana je monografija o naselju Pleso, autora Ivana Mišerića Pevija. U prepunom Društvenom domu u kojem se okupilo oko 200 posjetitelja o monografiji Plesa govorili su autor Ivan Mišerić Pevi, dr. Davor Marijan te Đurđa Parać Jandriš, poznata umjetnica iz Plesa. Zbog bolesti izostao je urednik monografije Aleksandar Božić.

Nakladnik monografije je tvrtka Dialogo kojoj je vlasnika Mišerićeva kćer Goranka Mišerić.

U kulturnom programu nastupili su članovi KUD-a Pleso, Društvo žena Pleso i polaznici škole gitare pod vodstvom Dražena Mišerića Mungosa.

U monografiji je na 336 stranica objavljeno skoro 700 fotografija Plesa i Plešana. Monografija sadržajno i dokumentirano donosi događanja u Plesu od prvih dostupnih podataka o nastanku Plesa pa sve do zadnjih događanja u Plesu.

Autor piše o počecima nastanka Plesa od 1377. godine, prvim porodičnim imenima, plemenitoj sučiji Pleso i obiteljskim zadrugama. Navode se podaci o broju stanovnika te podaci o znamenitim osobama koje su živjele u Plesu (Šandor Brešćenski). Monografija sadrži podatke i dokumente o jednom od simbola Plesa, Kapelici ranjenog Isusa u Pleškom polju te fotografije o pleškom Križnom drvu. Obrađena je i tema o pleškoj šumici – gaju, također jednom od pleških simbola.

U knjizi se detaljno opisuje bivši pleški kanal s pet mostova i tri brvne uz bogatu dokumentaciju.

Autor je s posebnom pažnjom prikupio podatke o porijeklu pedesetak pleških obitelji, navodeći biografske podatke iz obiteljske arhive pojedinaca.

DSC_7626

U knjizi se obrađuju teme uređenja Plesa, izgradnje odvodne mreže oborinskih voda te izgradnja Spomen-parka, kulturne aktivnosti mladih Plešana od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog stoljeća, a svoje mjesto u knjizi imaju i opisi obilaska povijesnih lokacija uz sudjelovanje brojnih Plešana. Posebno je obrađena tema Zračne luke Pleso, nezaobilaznog simbola po kojem je naselje Pleso poznato diljem svijeta, a čija je izgradnja započela 1943. godine. Autor također obrađuje djelatnosti u Plesu prije i tijekom II. svjetskog rata. U knjizi se obrađuju i sportske aktivnosti Plešana. Autor opširno piše o doprinosu Plešana u Domovinskom ratu. U knjizi je prikazan rad KUD-a Pleso i Društva žena, razvoj ugostiteljstva, a navode se i podaci o pleškim literarnim i likovnim stvarateljima.

DSC_7741

Monografija završava s tekstom i fotografijama o aktivnostima u Gradskoj četvrti Pleso.

Kao prilog, u monografiji se objavljuje i popis nadimaka s imenima i prezimenima više od 200 Plešanki i Plešana.

Cijena monografije je 150 kuna.

Foto: Sonja Mišerić

DSC_7657