23.01.2022

Izložba Sare Pukanić u Galeriji Galženica

 

 5. Oni i ja_foto serija (2)

U petak, 28. siječnja u 19 sati, u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici, u sklopu ovogodišnje Noći muzeja, otvara se druga samostalna izložba mlade fotografkinje Sare Pukanić, studentice diplomskog studija fotografije pri Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, naziva ”Toga su dana svi u kući bili sretni”. Autorica će izložiti tri serije analognih fotografija (Jedna za dušu, 2019.; Roza, 2020.; Oni i ja, 2021.) koje obilježava intimistički pristup obiteljskom naslijeđu, sjećanju na preminule članove obitelji i ispitivanju fragmentarnosti vlastita identiteta. Svaka je serija jedan „čin“ priče o gubitku, bliskosti, nedovršenosti i čežnji, ali u cjelini funkcioniraju kao prolog za budućnost. Kustosica izložbe i autorica predgovora je povjesničarka umjetnosti Jozefina Ćurković.

1. Jedna za dušu_foto serija

”Povijest obitelji, povijest gubitka, selektivno sjećanje, dijeljeni pogled, gledanje između redaka, gledanje u budućnost, odvraćanje pogleda – nerijetko premrežuju naše suočavanje s obiteljskim albumom i pripadajućim mu imaginarijem likova i uloga (jer fotografija uvijek i neizbježno jest suočavanje – bilo da smo iza objektiva, ispred njega, ili promatramo rezultat toga procesa). Fotografije Sare Pukanić nastaju na sjecištu tih pojmova. Međutim, ona se ne suočava samo s konkretnim događajima ili osobama iz svoje obitelji, nego i sa svojom genealogijom, koju su drugi ispisali iz različitih uglova, nastojeći se u njoj suvereno pozicionirati. Njezino se vizualno pripovijedanje odvija kao izmjena triju činova uprizorenih u tri serije fotografija, mahom portreta i autoportreta. Oni se neprestance prelijevaju iz jednoga u drugi, neovisno o kronologiji njihova nastanka, komunicirajući vlastitim simboličkim jezikom u mreži obiteljskih pogleda, dosljedno prožeti aurom suzdržanosti i melankolije. Ako bismo ih ipak željeli strukturirati, mogli bismo svaku od serija povezati s jednom tematskom odrednicom: suspenzija (Jedna za dušu), rekonstrukcija (Oni i ja) te raščlanjivanje (Roza).” – iz predgovora izložbe, Jozefina Ćurković

3. Roza_foto serija

Kao popratni program izložbe, u četvrtak, 17. veljače, u Galeriji Galženica, održat će se razgovor s umjetnicom kojeg će moderirati kustosica izložbe Jozefina Ćurković.

Izložba ostaje otvorena do 4. 3. 2022.

6. Oni i ja_foto serijaBiografija:

Sara Pukanić rođena je 1991. godine u Zagrebu. Završila je preddiplomski studij novinarstva (2013./2014.) i diplomski studij upravljanja poslovnim komunikacijama na Veleučilištu Vern (2017.). Godine 2020. upisala je diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. O fotografiji se dodatno educirala na fotografskoj radionici „Drugi kadar’“ (2019./2020.) te na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu na kolegiju „Fotografija“ (2014.). Godine 2018. predstavila se samostalnom izložbom fotografija naziva „A tko si ti?“ u R3a Galeriji u Zagrebu, a 2021. godine u Galeriji F8 u Zagrebu, predstavila se serijom fotografija „Oni i ja“, u sklopu ispitne izložbe studenata 1. godine diplomskog studija fotografije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu naziva „Ispit 2021.“.

Snima modne editorijale za časopise i portale (Journal, Fashion.hr, Buro 24/7, Elle, Glorija In, Story Magazin, Badland Magazine…).

U svom umjetničkom radu usmjerena je na obiteljsku, portretnu i modnu fotografiju. Fotografira isključivo analognim fotoaparatima.

 2. Jedna za dušu_foto serija