19.10.2019

100 godina Lovačkog društva Fazan iz Donje Lomnice

IMG_6125

Lovačko društvo Fazan iz Donje Lomnice danas, 19. listopada, proslavilo je svečanom sjednicom u Društvenom domu Lomnica 100 godina djelovanja. Lovačko društvo Donja Lomnica osnovano je 1919. godine. Na skupštini je o povijesti  Društva emitiran kratki film autora Slavka Stepanića, koji je ispričao neke od najvažnijih događaja iz povijesti Društva. LD Fazan osnovan je 1919. godine na inicijativu lokalnog učitelja Juraja Bodića. Društvo je gospodarilo sa  1100 jutara lomničke šume. Prema starim zapisnicima Lovačko društvo iz Donje Lomnice postojalo je još 1883. godine. Porodica Šikutin u početku je za potrebe lovaca izrađivala domaće puške jednocjevke, a prvu pušku kokotaču imao je Juraj Stepanić Mrkša. Društva je imalo i zvjerinjak (gater) u ograđenom prostoru. Taj dio šume i danas se zove drot. Poslije Drugog svjetskog rata prvi predsjednik društva vio je Franjo Vlahović, a tajnik Vinko Šikutin. Danas je predsjednik Stjepan Dehin, a tajnik Josip Šoštarec.

Emitiran je također kratki film o povijesti lovstva u velikogoričkom kraju. Tekst za film napisao je Aleksandar Božić, a realizirao ga je Vlado Horina uz tehničku podršku Renata Galekovića.

Prvi spomen velikogoričkog lovstva je upozorenje koje je objavljeno 1861. godine u Narodnim novinama u kojem Lovačko društvo velikogoričkog kotara upozorava lovce pod kojim uvjetima mogu loviti u velikogoričkim šumama.

 

IMG_6035

Za velikogoričko lovstvo značajan je iskaz o zakupu općinskih lovišta iz 1881. godine. Malo je poznato da je prvi lovački zakon za Kraljevine Slavoniju i Dalmaciju 1893. godine pisao tadašnji župan turopoljski Stjepan pl. Josipović. Također je malo poznato da je 1925. u osnivanju Saveza lovačkih društava Hrvatske i Slavonije sudjelovalo i Lovačko društvo Velika Gorica, kao jedno od 21 lovačkog društva koje je osnovalo današnji Hrvatski lovački savez.

Na svečanoj sjednici Stjepanu Dehinu, predsjedniku LD-a Fazan, Milivoj Dijanežević, predsjednik Mjesnog odbora Donje Lomnice poklonio je novu zastavu Lovačkog društva. Po starom običaju predsjednik Dehin zastavu je na čuvanje proslijedio Tomi Sedmaku, najstarijem članu Društva.

Predsjednik Društva Stjepan Dehin, brojnim je pojedincima, obrtnicima, poduzetnicima i sponzorima podijelio zahvalnice za pomoć Društvu.

IMG_6062

Svečanu skupštinu sjajno je vodila Ana Mirenić, a gostovali su predstavnici brojnih lovačkih društava s velikogoričkog područja te Mario Lukšić, dopredsjednik Lovačkog saveza Zagrebačke županije. Lukšić je istaknuo da je stota obljetnica veliki događaj, da je u tom razdoblju Fazan imao uspona i padova te da ova svečanost, bez obzira što Društvo danas nema lovišta, budi novu snagu za razvoj Lovačkog društva Fazan.

Brojni gosti čestitali su veliku obljetnicu Lovačkom društvu Fazan, a najviše aplauza izazvalo je obraćanje Mirjane Đurin koja je pokazala lovačku iskaznicu svoga djeda Martina Šoštarca iz 1945. godine. Mirjana je istaknula da je od djetinjstva htjela biti lovac, ali su je stariji razuvjerili pričom da novi lovci moraju pretrpjeti ritual ulaska u društvo pa je ona odustala od polaganja lovačkog ispita jer nije htjela da ju stari lovci štapom tuku po riti.

IMG_6103

 

Među brojnim poklonima slavljeničkom društvu ističe se onaj Lovačkog saveza Zagrebačke županije i njegovog predsjednika Marinka Šebečića, poklon Josipa Jančića Babrige, predsjednika Lovačkog društva Srna  Velika Gorica  te zahvalnica Mije jakunića, predsjednika KUD-a Nova Zora iz Donje Lomnice koji je također osnovan 1919. godine.

U protokolu koji je oduševio prisutne, a osmislio ga je Stjepan Dehin, našlo se mjesta i za podsjećanje na sadašnje i bivše članove Lovačkog društva Fazan te na umrle i poginule članove.

IMG_6170

U zabavnom dijelu večeri, poslije lovačke večere, nastupio je vrlo kvalitetni glazbeni duo Ja i ti, a iznenađenje večeri bio je nastup poznate estradne umjetnice Meri Miljković.

Tekst: Aleksandar Božić

Foto: Barica Sakoman Božić